Köpeğinizin hapşırdığına şahit olmuş olabilirsiniz. Köpeklerin zaman zaman hapşırması normal kabul edilir, ancak daha sık hapşırıyorlarsa dikkatli olmanız gerekir. Köpekler çeşitli nedenlerle hapşırır. Alerjiler, yabancı cisimler, rinit, heyecan, mutluluk, iletişim kurma isteği ve diğer birçok faktör 'köpekler neden hapşırır' sorusuna cevap verebilir.
Hapşırmak, bir savunma mekanizmasıdır ve normal bir tepkidir. Köpeklerimiz hapşırdığında, vücutlarında bir yabancı madde veya virüs olduğunu gösteren bir işarettir. Bu nedenle, köpeklerimizin hapşırdığını görüyorsak, onların sağlığını yakından kontrol etmeliyiz.
Alerjenler: Köpeklerimizin rahatsızlığına alerjenler neden olabilir. Tozlara, polenlere, çimenlere, mantarlara, ev akarlarına vb. maruz kalmaları, onların hapşırmalarına neden olabilir.
Enfeksiyonlar: Köpeklerimiz, burun, boğaz ve solunum yolları enfeksiyonları gibi çeşitli enfeksiyonlar yaşayabilirler ve hapşırma, bu enfeksiyonların bir işaretidir.
Bununla birlikte, köpeklerimizin hapşırması, daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Eğer sudan çıktıktan sonra hapşırıyorlarsa, akıntıları veya burun kanamaları varsa, veteriner hekiminize gitmeniz gerekir.
Köpek Hapşırmasının Tanımı ve İşlevi
Hapşırma, normalde havadaki yabancı bir cisim burnu tahriş ettiğinde ortaya çıkan bir bağışıklık sistemi refleksidir. İnsanlar gibi köpekler de havadaki partikülleri soluduklarında hapşırabilirler. Temel amaç, yabancı partiküllerin vücuda girmesini önlemek ve vücuda girmiş olan partiküller için bir çıkış sağlamaktır. Ancak köpeklerde hapşırma sadece bir bağışıklık sistemi tepkisi olarak değerlendirilemez.
Aşırı mutluluk ya da heyecan gibi duygusal durumlara giren köpekler de hapşırabilir. Örneğin, köpeklerin oyun oynamak zorunda kaldıklarında hapşırmaları oldukça normaldir. Aynı şekilde bu refleks, birlikte oynayan diğer köpeklere karşı bir niyet belirtisi olarak da düşünülebilir. Yürüyüşe çıkmaya karar veren bir köpeğin hapşırması da mutluluktan kaynaklanabilir. Ek olarak, bir köpeğin ters hapşırmasının ilginç refleksini tanıtmaya değer.
Köpeklerdeki hapşırma, heyecan, tahriş edici maddeler ve enfeksiyonlar dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu durumda, köpek burnundan aniden ve tekrar tekrar nefes alırken horlamaya benzer bir ses çıkarır. Ters hapşırma sırasında nefes alıp verme zorlaşabilir, ancak çoğu durumda endişelenmeye gerek yoktur. Temas onları sakinleştirmeye yardımcı olabilir. Bir köpek ters hapşırdığında, hava akışı geçici olarak ters yönde kesintiye uğrayabilir. Ters hapşırma burun tıkanıklığı, tahriş edici maddeler, soğuk hava veya aşırı egzersiz ile tetiklenebilir. Normalde kendiliğinden geçen bir ters hapşırık uzun süre devam ederse, bir veteriner hekime danışılması ihmal edilmemelidir.
Köpek Hapşırmasının Nedenleri
Köpeklerde hapşırmanın birçok nedeni olabilir. Daha önce de belirtildiği gibi, bazen ruh hali değişiklikleri ve bazen de daha ciddi sağlık sorunları köpeklerde hapşırma veya hapşırma sıklığının artmasına neden olabilir. Bu nedenle ek semptomları gözlemlemek çok önemlidir.
Alerjiler
Alerjiler bazen köpeklerde hapşırmanın bir nedenidir. Hapşırmanın yanı sıra göz yaşarması, burun akıntısı, vücutta kaşıntı ve vücudun belirli bölgelerinin yalanması gibi diğer belirtiler de alerjinin en güçlü işaretleri arasında yer alabilir.
Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar
Hapşırmaya solunum yolu enfeksiyonları da neden olabilir. Solunum yolu hastalıklarında hapşırmaya öksürük, burun akıntısı, halsizlik ve ateş eşlik edebilir. Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları köpeklerin sık sık hapşırmasına neden olur. Hapşırmaya başka semptomlar da eşlik ediyorsa, bir veteriner hekime danışılması tavsiye edilir.
Yabancı cisim enfeksiyonu
Yabancı cisimler köpeklerde hapşırmanın en yaygın nedenlerinden biridir. Köpekler nesneleri kokladığında, bazen bu nesneler veya parçacıklar burun pasajlarında birikir. Nesnelerin veya oyuncakların küçük parçaları solunursa, bu yabancı cisimler köpeklerde sık sık hapşırmaya neden olabilir. Köpeğinizin yabancı bir cisim soluduğundan şüpheleniyorsanız, derhal veteriner tavsiyesi almalısınız. Hava yolu tıkanıklığının nedenini belirlemek ve hava yolundan temizlemek için tıbbi uzmanlık gereklidir.
Burun akıntısı ve sinüzit
Köpeklerin hapşırmasına burun veya sinüs enfeksiyonları, alerjiler veya tahriş edici maddeler neden olabilir. Bununla birlikte, köpekler burun tıkanıklığı, halsizlik, iştahsızlık ve burun tıkanıklığı gibi şikayetlerle de başvurabilir. Sinüs enfeksiyonları burun tıkanıklığı ve hapşırma gibi semptomların yanı sıra diş ağrısı ve yüzde şişmeye de neden olabilir. Köpeğinizde burun akıntısı veya sinüzit belirtileri varsa, bir veteriner hekim tarafından muayene edilmeli ve tedavi edilmelidir.
Köpekler genellikle basit nedenlerle hapşırır. Ancak, veteriner hekimin hapşırma sıklığındaki artışı değerlendirmesi önemlidir. Bazı ırklarda, daha sık hapşırma doğal olarak da kabul edilebilir. Hapşırma olasılığı daha yüksek olan ırklar, düz yüzlü olarak da bilinen kısa kafalı ırklardır. Puglar, İngiliz Bulldogları ve Boston Teriyerleri diğer ırklara göre daha sık hapşırır.
Yaşlı köpeklerde hapşırmaya neden olabilecek bir sorun da burun içi tümörleridir. Özellikle yedi yaşın üzerindeki köpeklerde görülme sıklığı yüksek olan burun tümörleri, zamanla hapşırmanın artmasına ve burun kanamasına neden olabilir.
Köpeğimin Hapşırmasını Nasıl Önleyebilirim?
Köpeğinizin hapşırmasını önlemek her zaman mümkün olmayacaktır. Hapşırmayı önlemek esas olarak nedene bağlıdır. Sık hapşırmanın nedenini öğrendikten sonra, köpeğinizin hapşırmasını önlemek için farklı önlemler alabilirsiniz.
Çevreyi temiz tutun
Köpeğin hapşırmasının ana nedeni alerjiler ise, alınması gereken başlıca önlemlerden biri ortamı temiz tutmaktır. Düzenli süpürme, mümkün olduğunca yüksek tüylü halıların kullanımından kaçınma, oda spreylerinin kullanımından kaçınma ve köpek yataklarının düzenli olarak temizlenmesi tavsiye edilir.
Alerjenlerden kaçınma
Alerjik köpeklerin yaşadığı ortamı temiz tutmak, yıl boyunca alerjilerin neden olduğu semptomları azaltmak için önemlidir. Ancak her köpeğin bağışıklık sistemi farklı alerjenlere tepki verebilir. Bu durumda köpeğin bağışıklık sisteminin hangi alerjenlere tepki verdiğinin tespit edilmesi ve tespit edilen alerjenlerden uzak tutulması önemlidir.
Hapşırma Konusunda Veteriner Hekime Ne Zaman Başvurulmalı?
Bir köpek oyun oynarken, heyecanlanırken veya iletişim kurarken hapşırıyorsa, bir veteriner hekime görünmesine özellikle gerek yoktur. Bununla birlikte, bazı köpekler hem sık hapşırma hem de hapşırma dışındaki şikayetler için hemen bir veteriner hekim tarafından görülmelidir.
- Köpek sık sık ve sürekli hapşırıyorsa ve kontrol edilemiyorsa,
- Burun deliklerinden yabancı bir cisim görülebiliyorsa,
- Burun kanaması meydana gelirse veya hapşırma sırasında kan alınırsa,
- Burun akıntısı kalınlaşır ve renklenirse
- Kişinin iştahı azalmışsa ve ateşi varsa,
- Diş etleri soluksa,
- Solunum problemleri varsa, veteriner muayenesi, teşhis ve tedavinin daha kısa sürmesi önerilir.
Sık hapşırmanın yanı sıra, bu belirtilerin her biri farklı bir sorunun işareti olabilir. Örneğin, soluk ve mavimsi diş etleri köpeğin nefes alamadığının bir göstergesidir. Bu durumda, hapşırmanın ardından solunum yoluna yabancı bir cisim kaçmış olması son derece muhtemeldir. Solunum yoluna yabancı bir cisim kaçmışsa derhal veteriner hekime başvurulmalıdır. Tedavi, köpeğinizin hapşırma nedenine göre planlanacaktır.
Köpek Hapşırmasının Tedavisi
Köpek hapşırmasının tedavisi hapşırmanın nedenine bağlıdır. Ruh hali değişimlerinden kaynaklanan hapşırma bir tedavi planı gerektirmez. Bununla birlikte, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi durumlar köpeklere özgü bir şekilde tedavi edilebilir. Solunum yolu enfeksiyonu teşhis edilirse, antibiyotik gerekebilir.
Köpeğin hapşırmasının nedeni bir alerji ise, alerji ilaçları reçete edilebilir veya köpek alerjenden uzak tutulabilir. Hapşırma ve hırıltı aynı anda meydana geliyorsa, akciğerlerde bir anormallik olabilir. Bu durumda daha fazla araştırma ihmal edilmemelidir.