Köpek Sahiplenmeden Önce Göz Önünde Bulundurmanız Gerekenler

Köpek Sahiplenmeden Önce Göz Önünde Bulundurmanız Gerekenler

Bir köpek sahiplenmeden önce bilmeniz gerekenler sadece köpek sahibini değil, ailenin diğer üyelerini de ilgilendirir. Çünkü yeni köpeğin ve ailenin geri kalanının sağlığı, huzuru ve mutluluğu farkındalıkla bağlantılıdır. Özellikle çocuklarınız varsa, onları köpekle etkileşime girmeleri için eğitmeniz gerekir. Yavru köpeklerin aşılanmasına da dikkat etmelisiniz. Bunun dışında, yeterli zamanınız ve alanınız olduğundan da emin olmanız gerekir.

Evcil hayvan sahibi olma konusunda deneyimsizseniz ve ilk kez bir yavru köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız, göz önünde bulundurmanız gereken birkaç nokta vardır. Bir köpek besleme sorumluluğunu üstlenmeye hazır olup olmadığınızı kendinize sormanız önemlidir. Bir evcil hayvan için zamanınız ve alanınız olup olmadığını ve bir evcil hayvanı karşılayıp karşılayamayacağınızı değerlendirmeniz gerekir. Ayrıca bütçenizi de göz önünde bulundurmanız gerekir.

 

Eve köpek almadan önce bilmeniz gerekenler

Yavru bir köpek sahiplenmeden veya satın almadan önce bilmeniz gereken birçok şey vardır. Örneğin, yeni yavru köpeğinizin yaşayacağı evin konumunun onun ihtiyaçlarına uygun olduğundan emin olmak istersiniz. Yavru köpeğin sağlık ihtiyaçlarını da düşünmelisiniz. Köpeğin bakımı hakkında olabildiğince çok şey öğrenmeli ve bir yavru köpek yetiştirme sorumluluğunu üstlenmeye hazır olduğunuzdan emin olmalısınız.

Öncelikle, yavru köpek ağlamasının ilk birkaç gününe hazırlıklı olmanız gerekir. Yeni yavru köpeğiniz için sessiz bir oda veya köpek kulübesi sağlamanız gerekecektir. Mümkünse kalıcı bir yer seçin. Ayrıca evin yeni yavru köpeğin dolaşabileceği kadar güvenli olduğundan emin olun.

Ardından, yetiştiricinin alıcı ve satıcının sorumluluklarını özetleyen yazılı bir sözleşmesi olduğundan emin olun. Bu resmi bir belge olmalı, imzalanmalı ve kayıtlarınız için saklanmalıdır. Dikkate alınması gereken bir diğer husus da kısırlaştırma veya sosyalleştirme ihtiyacıdır. Bu bilgilerden emin değilseniz, yetiştiricinize veya veterinerinize danışın.

 

Yeni bir aile üyesi evlat edinmeye hazır olup olmadığınız

Köpek sahibi olmak harika bir deneyimdir. Ona göz kulak olmaktan sen sorumlusun. Ancak yaşam tarzınızı da değiştirmelisiniz. Bu, yavru bir köpek almadan önce bilmeniz gereken en önemli şeylerden biridir. Bütçenizin gözden geçirilmesi gerekecek ve onun ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarınızın önüne koymanız gerekecek. Ancak, bir köpek sahibi olmak buna değecektir. Kendi tüylü arkadaşınıza sahip olmanın verdiği mutluluk ve sevgi gibisi yoktur.

Evinize bir yavru köpek almadan önce araştırmanızı yapın. Farklı köpek ırkları farklı yaşam tarzlarına ve ihtiyaçlara uygundur. Hangi köpek cinsinin yaşam tarzınıza uygun olduğunu öğrenin ve hangi köpek mamasına ve malzemelerine ihtiyacınız olacağını düşünün. Ayrıca size en yakın veterinerler ve kreşler hakkında da bilgi edinmelisiniz.

Yavru bir köpek almaya karar vermeden önce, ona ne kadar zaman ve para ayırmanız gerektiğini düşünmeniz önemlidir. Yavru bir köpek satın almak büyük bir taahhüttür. Onu eğitmek için zaman harcamanız ve ailenizin yapısını da düşünmeniz gerekecektir. Çok fazla uzakta olacaksanız, kalacak bir yer ve yeni evcil hayvanınızın yalnız geçireceği zaman için plan yapmanız gerekecektir.

 

Bütçenizde yeterli para olup olmadığı

Eğer bir köpek almayı düşünüyorsanız, masrafları düşünmeniz gerekir. Bir köpek sahibi olmak, özellikle de ilk yıl, düşündüğünüzden daha pahalı olabilir. Buna aşılar, hastalıklar için geçici tedavi ve kısırlaştırma da dahildir. Ayrıca, köpeğiniz için yüksek kaliteli mama satın almak çok pahalı olabilir. En iyi köpek mamalarına göz atabilir ve mamaları toplu olarak satın alarak tasarruf edebilirsiniz. Öngörülemeyen masraflar için köpeğinizi sigortalatmak da akıllıca olacaktır.

Köpekler pahalı olabilir ve maliyet, geliriniz, evinizin büyüklüğü ve kaç tane başka evcil hayvanınız olduğu gibi bir dizi faktöre bağlıdır. Ayrıca itaat eğitimi ve tımar için de ek ücretler alınmaktadır. Köpekler ayrıca çok fazla tımar gerektirir ve bu masraflar hızla artabilir. Yeni evcil hayvanınızın boyutunu ve cinsini seçmeden önce bütçenizi göz önünde bulundurmanız önemlidir. Aylık sabit bir bakım ücreti gereklidir. Bir köpeğin tipik ömrü 10-13 yıldır. Her cinsi iyice araştırmanız gerekir, sadece görünüşüne bakmamalısınız.

 

Köpeğinize zaman ayırabilir misiniz?

Meşgul insanlar köpeklerine zaman ayırmakta zorlanabilirler. İş yerinde bir köpek bakıcısı tutmaları veya köpeği bir köpek bakım evine göndermeleri gerekebilir. Evde köpekler gün boyunca yalnız bırakılabilir. Ancak, uygun bakım ve sosyalleşme sorumluluğu sizin omuzlarınızdadır.

Tüm aile için harika bir evcil hayvan olmasının yanı sıra, bir köpek stres seviyelerini de azaltır. Köpekler ilgiyi ve oyunu sever, bu nedenle köpeğinizle oynamak için kendinize bolca zaman ayırdığınızdan emin olun. İster işte ister evde olun, evcil hayvanınızla oynamak için zaman ayırmak hem size hem de köpeğinize iyi gelecektir.

Yoğun bir programınız varsa, köpeğinizi yanınızda getirmemeyi düşünebilirsiniz. Bakım, veteriner ziyaretleri ve düzenli yürüyüşler için zaman ayırmanız gerekecektir. İhtiyacınız olan zamanı karşılayabileceğinizden emin olun. Yoğun bir programınız varsa ve ailenizin ihtiyaçlarından ödün vermiyorsanız, köpek iyi bir seçim değildir.

 

Bir köpek için yeriniz var mı?

İster bir daireniz ister arka bahçeli bir eviniz olsun, bir köpek için mevcut alanı göz önünde bulundurmanız önemlidir. Boyutuna, cinsine, yaşına ve enerji seviyesine bağlı olarak, köpeğiniz için yeterli alana sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.

Evcil hayvanınız için özel bir oda oluşturun. Sıcak, geniş ve yeterli yatak takımına sahip olmalıdır. Yatak odasında veya aile odasında özel bir alan oluşturulabilir. Evde birkaç ayrı köpek dostu alan da oluşturabilirsiniz. Örneğin bütün bir gardırop köpek malzemeleri için ayrılabilir. Bu şekilde farklı aksesuarlar için fazladan yer ayırmak zorunda kalmazsınız.

Bir köpek cinsi seçmeden önce evinizin büyüklüğünü göz önünde bulundurun. Köpeğinizin yatmak için yeterli alana sahip olduğundan da emin olmalısınız.

 

Köpek cinsi seçimi

Yaşam tarzınız ve eviniz için doğru cinsi seçmek, köpek alıp almamaya karar vermek kadar önemlidir. Farklı ırkların farklı mizaçları, aktivite seviyeleri ve gereksinimleri vardır. Birkaç soruyu yanıtlamak sizin için doğru cinsi bulmanıza yardımcı olacaktır.

Cins testi ilk başta bunaltıcı görünebilir, ancak çok sayıda seçenek vardır. Bazı ırklar, belirli bir iklimde yaşayan veya belirli fiziksel gereksinimleri olan insanlar için uygundur. Diğer ırkların yanı sıra çocuk dostu ırklar da aileler için daha uygun olabilir. Alternatif olarak, bütçeniz kısıtlıysa, daha sessiz, daha düşük ağırlıklı bir köpek düşünebilirsiniz.

 

Köpek kaç yaşında olacak?

Kaç yaşında bir köpek edinebileceğiniz sorusunun cevabı büyük ölçüde yaşam tarzınıza bağlıdır. Küçük köpekler yavaş yaşlanma eğilimindeyken, büyük köpekler daha hızlı olgunlaşır: bir buçuk yaşındaki bir köpek yaklaşık yedi yaşındaki bir insanla aynı yaştadır.

 

Ancak tam yaş, köpeğin cinsine, büyüklüğüne ve yaşına bağlıdır. Bir köpeğin hayatının ilk iki yılı gelişimi için çok önemlidir. Dolayısıyla, bir köpek yılı 10,5 insan yılına eşdeğerdir. Aynı durum son iki yıl için de geçerlidir, ancak oran o kadar iyi değildir.

 

Köpeğimi nereden bulabilirim?

Bir köpek almaya karar verdiğinizde, kendinize sorabileceğiniz ilk soru şudur. Köpeğimi nerede tutabilirim. Bu soru, ev sahipleri için çeşitli duyguları gündeme getiriyor. Birçok köpek mümkün olduğunca çok insanla tanışmak ister, ancak utangaç da olabilirler. Utangaç bir köpek arka bahçede saklanmayı veya hava koşullarından korunmayı tercih edebilir. Bunu yapmak için, alan hakkında düşünmeniz ve köpeğinize kendi özel bölgesini sağlamanız gerekir. Herkesin bazen sessizliğe ve yalnızlığa ihtiyacı vardır.

 

Aile ne düşünüyor?

Bir köpek almadan önce aile üyelerinden geri bildirim alın. Eğer itiraz ederlerse, nedenini açıklamalısınız. Örneğin, ebeveynleriniz köpekle ilgilenemeyecek kadar meşgul olabilirler. Bu yüzden köpeği temizlemek için zaman harcamaya hazır olduğunuzu onlara göstermek sizin elinizde.

Bir köpeği sahiplenmek veya satın almak için birçok seçenek vardır. Barınakları, sokakları, köpek sahiplerini ve veterinerleri ziyaret edebilirsiniz. İnternette de birçok seçenek bulunmaktadır.

Köpek seçmek büyük bir karardır ve bir köpek satın almadan önce köpek sahibi olmanın tüm yönlerini göz önünde bulundurmalısınız. Öncelikle, yeni yavru köpeğiniz için sevgi dolu ve güvenli bir yuva sağlayabileceğinizden emin olun. Evcil hayvana kimin bakacağına karar verin ve siz ve aileniz için kurallar ve sınırlar belirleyin. Bu, hem sizin hem de yeni yavru köpeğinizin kafasının karışmasını önleyecektir. Örneğin, yavru köpeğin yatağınızda veya kanepede olması gereken zamanları belirleyebilirsiniz.

Bir sonraki adım, yavru köpeğiniz için bir veteriner bulmaktır. Yavru köpeğinizi eve getirdikten sonra onu veterinere götürmeniz gerekecektir. Yerel veterineriniz genel bir kontrol yapmalı ve yavru köpeğiniz için doğru aşıları bulmanıza yardımcı olmalıdır. Bu sizi daha sonra veterineri ziyaret etmek zorunda kalmaktan kurtaracaktır.

Üçüncü olarak, yeni yavru köpeğinizin sosyal olduğundan emin olun. İyi bir yetiştirici, genel yavru köpek sosyalleşmesini çoktan başlatmıştır. Bu, yeni yavru köpeğinizin dolu dolu bir hayata ve iyi bir mizaca sahip olmasını sağlayacaktır. Görünüşün her şey olmadığını ve yeni evcil hayvanınızın sizinle ve arkadaşlarıyla nasıl etkileşime girdiğine daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini unutmayın. Dişi yavruların yılın belirli zamanlarında kanadıklarını ve sterilize edilmemiş erkeklere ilgi duyduklarını unutmayın. Dikkatli olmazsanız, bu durum yavru kazalarına yol açabilir, bu nedenle yavru köpeğinizi güvende tutmak için dikkatli olun.

 

Köpeğiniz için ihtiyacınız olan her şeyi satın almanın zamanı geldi

Yeni yavru köpeğinize hazırlanmanın iyi bir yolu, yeni dostunuzla evde tanışmadan önce tüm köpek ihtiyaçlarını satın almaktır. Öncelikle, en iyi yavru köpek maması markaları hakkında araştırma yapın ve uzman bir yavru köpek maması için sipariş verin. Yavru köpekler, köpek oyuncakları, mama kapları, ödül mamaları, su şişeleri ve çiğnemelerini istemiyorsanız bir diş fırçası da dahil olmak üzere her türlü malzemeye ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçların her biri farklı özellikler gerektirir.

Yiyecekler besleyici ve dengeli, oyuncaklar ise kimyasal madde içermemelidir. Ayrıca oyuncakların gıcırdamadığından ve aktif bir köpek yavrusu için çok yumuşak olmadığından emin olun. Oyuncaklara ek olarak, yeni evcil hayvanınızla bağ kurmanıza yardımcı olacak ödül mamaları da satın almalısınız. İkramlar yavru köpeğinizi eğlendirmeye ve büyümesi için ihtiyaç duyduğu besini sağlamaya yardımcı olacaktır.

Yeni köpeğinizin uyumak için güvenli ve rahat bir yere ihtiyacı olacaktır. İdeal olarak, bu bir yavru köpek kafesi veya oyun parkı içinde gerçekleşmelidir. Köpekler in hayvanlarıdır ve günlük hayatın koşuşturmacasına ara verebilecekleri sessiz, sakin bir yere sahip olmaktan memnuniyet duyacaklardır. Oyun parkını güzel şeylerle ilişkilendirmek de iyidir, böylece yavru köpek burayı güvenli ve rahat bir yer olarak düşünür.

 

Veterinere sevk

İlk yavru köpeğinizi almadan önce, evcil hayvanınız için doğru veterineri bulmak önemlidir. Bu, diğer evcil hayvan sahiplerinden tavsiye istemek veya bir tane aramak anlamına gelebilir. Veterinerin deneyimi, geçmişi ve evcil hayvanları tedavi etme konusundaki görüşleri hakkında bilgi edinmek de önemlidir. Sonuç olarak, kendinizi rahat hissettiğiniz ve evcil hayvanınızı götürebileceğiniz bir veteriner hekim seçmelisiniz. Çünkü bu, evcil hayvanınızın hayatı üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır.

Yeni köpeğinizi veterinere götürmeden önce, bir soru listesi hazırlamanız önemlidir. Veteriner köpeğinizin tam bir klinik muayenesini yapacak ve sağlığı, aşıları ve pire ve kene kontrolü hakkında sorular soracaktır. Yavru köpeğinizin yetiştiricisinden veya kulübesinden aldığınız belgeleri de yanınızda getirmelisiniz.

Çok önceden randevu alın. Çoğu veteriner kliniği çok yoğundur, bu nedenle sabah erken saatlerde veya akşam geç saatlerde randevu almaya çalışın. Veterinere bir mesaj bırakın, en kısa sürede size geri dönecektir. Veterinerler ayrıca yavru köpeğinizin beslenme alışkanlıklarını ve sağlık sorunlarını da tartışabilir.

İlk yavru köpeğinizi almadan önce onu nasıl doğru şekilde eğiteceğinizi bildiğinizden emin olun. Bilmeniz gereken birkaç şey var. Yavru köpekler doğaları gereği meraklıdır ve sosyalleşmeye ihtiyaç duyarlar. Çocuğunuza yavru köpeğin yanında nasıl davranması gerektiğini de öğretmelisiniz.

 

Yavru köpekten çok fazla şey talep etmeyin, ancak iletişim ve ilişki kurmaya odaklanın. Yavru köpeğiniz dışarıda oynarken her zaman onu denetleyin. Yavru köpekler sahipleri yanlarındayken daha itaatkâr olurlar. Yavru köpeğinizle "Bana bak" oyunu oynamayı da deneyebilirsiniz.

Köpeğinizi eğitmek zor olabilir, ancak yavru köpeğinizin sağlığı için önemlidir. Yavru köpeğiniz için hayat hızla stresli ve bunaltıcı hale gelebilir, bu nedenle onu mutlu ve güvende tutmak için ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Yavru köpeğinizle geçireceğiniz ilk haftanın siz ve yeni tüylü dostunuz için çok önemli bir zaman olduğunu unutmayın.

 

Evlat edinin, satın almayın.

Sokaklarda tutulan köpek sayısının oldukça yüksek olduğunu belirtmek önemlidir. Dahası, sayıları artmaya devam ediyor. Bunun nedeni, bazı köpeklerin evden kaçması veya terk edilmesidir. Ayrıca, sokak köpekleri çiftleşmeye devam etmektedir. Ve birçok köpek sever, evcil hayvanlarının aile sahibi olmasını istiyor. Bu duruma bir son vermeli ve sağlıklı kalabilmeleri için bakıma ihtiyacı olan köpekleri sahiplendirerek sokaklardaki köpek sayısını azaltmalıyız.

Bir köpeğin çok fazla zaman ve ilgi gerektirdiğini ve evinizi buna hazırlamanız gerektiğini unutmayın. Onları bir veya iki odaya hapsettiğinizden ve onlar için bir program belirlediğinizden emin olun. Buna yemek zamanları, oyun zamanı ve yatma zamanı da dahildir. Yavru köpeğinizi rutine ne kadar düzenli alıştırabilirseniz, o kadar çabuk alışacaktır.

Yavru köpeğinizi aşıları için veterinere götürmeniz de önemlidir. Köpek aşıları, yavru köpeğinizi ciddi hastalıklardan korumak için çok önemlidir. Veterineriniz ayrıca pire ve kene kontrolü ve kalp hastalıklarının önlenmesi gibi önleyici tedbirler konusunda da size tavsiyelerde bulunabilecektir. Veterineriniz size hastalık belirtilerini nasıl tespit edeceğinizi ve yavru köpeğinizin sağlığını nasıl takip edeceğinizi de öğretebilir.

Köpek seçerken farklı ırklara dikkat edin. Her cins diğerlerinden farklı ve farklıdır. Golden Retrieverlar Labrador Retrieverlara benzer fiziksel özelliklere sahip olabilirler. Ancak, davranışları ve bakım ihtiyaçları çok farklıdır.

Etiketler: köpek sahiplenmek, evde yeni köpek
Haziran 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.