Kediniz için en iyi mamayı alsanız da, mamanın tazeliğini ve tadını koruyamadıktan sonra bunun bir önemi olmayacaktır. Kedinizin mamasının bayatlamaması ve saklama koşullarının düzgün olması tazeliğini, tadını ve kokusunu büyük ölçüde koruyacaktır. Mamayı uygun şekilde sakladığınız sürece mamalarda bakteri oluşmasını, kedinizin sağlığının olumsuz etkilenmesini ve mamaların bozulmasını önleyebilirsiniz. Kuru, konserve ve yaş mamaların saklanma şekilleri ve açıldıktan sonra tüketilme tarihleri birbirinden farklıdır.
Son Tüketim Tarihini Kontrol Edin
Kedinize alacağınız mamanın öncelikle son tüketim tarihine bakmalısınız. Birçok mama kısa raf ömrüne sahiptir bu yüzden bakmadan almamalısınız. Uzun süre mağazada rafta beklemiş olan ürünlerde, ambalaj kokusu mamaya geçebilir. Kedilerin hassas burunları mamayla karışan naylon kokusunu sevmediği için mamayı tüketmeyebilir. Evinize alıp, bir köşede kalan ve tüketim tarihi geçen mamaları kedinize vermeyin.
Ambalajı Kontrol Edin
Kedinize kuru mama almadan önce, alacağınız ürünün ambalajını kontrol etmelisiniz. Paketin yırtık olması, ezilmesi, renginin solması, yeniden paketlenmeye çalışılması yanlıştır. Bu şekildeki ürünleri kesinlikle almayın.
Küçük Mama Paketleri Alın
Kedi mamalarının açıldıktan sonra tüketilmesi gereken süre ortalama dört ile altı hafta arasındadır. Sadece tek bir kediniz varsa küçük mama paketlerinden almanız ya da ürünü küçük paketlere bölmeniz, mamanın taze kalmasını sağlar.
Hava Geçirmez Ortamda Saklayın
Mamayı açtıktan sonra hava almaması için kilitli poşetler içinde saklayın. Her zaman taze kalması için havayla teması az olmalıdır. Bazı mamaların paketleri kilitli sisteme sahip değildir. Kilitli sistemi olmayan paketler iyi bir şekilde kapatılmadığında oradan hava almaya devam edecektir. Bunun için kilitli olan poşetleri, mama kapama klipslerini ve hava geçirmez mama kaplarını kullanabilirsiniz. Mamayı kuru ve serin yerde saklayın. Sıcak ve nemli ortamlarda saklanan mamada bakteri üretimi, vitamin kaybı, küflenme ve sertleşme olabilir.
Kuru Mamaya Su Karıştırmayın ve Bekletmeyin
Kedinizin kuru mamasına su karıştırmanız tavsiye edilmez. Bu durum veteriner hekim önerisiyle, sağlık açısından gerekli bir durum ise yapılmalıdır. Örneğin, diş sorunu yaşayan kediniz varsa kuru mamaya su ekleyebilirsiniz fakat bu karışım 30 dakika içerisinde tüketilmelidir. Daha uzun süre bekletilmemeli ya da sonra yenilmesi için saklanmamalıdır.
Mamayı Yüksek Yerde Saklayın
Kedinizin mama paketlerini yerde saklamayınız. Yerde saklanan mamaya böcek ve kemirgenlerin ulaşması daha kolay olacaktır. Mamanın kokusuna gelen böcekler ve haşereler en son istenilen şeydir. Bunu önlemek için mamanın hava almamasını sağlayıp yüksek bir yere koymaktır.
Cam veya Metal Kutu İçerisinde Saklayın
Kedi mamasını saklamanın en iyi yollarından birisi de cam veya metal kaplar kullanmanızdır. Ucuz plastikler kedi maması ile direkt temas halinde, mamanın tadını ve kokusunu değiştirdiği için tercih etmeyebilirsiniz. Ayrıca plastik ürünlerde ezilme, çizilme gibi durumlarla aralanıp hava alabilir. Plastik kaplar yerine cam veya metal saklama kaplarını tercih etmeniz daha uygun olacaktır.
Açılmış Yaş Mama ve Konserveyi Buzdolabında Saklayın
Yaş mamaları ve konserve mamaları açtıktan sonra bozulmaması için buzdolabında saklamalısınız. Açılmış bir ürün 5-7 gün arasında hava geçirmez bir kap içince tazeliğini koruyabilir. Açılmış mama buzdolabında 7 gün boyunca tüketilmediyse çöpe atmalısınız ve kedinize yedirmemelisiniz. Mamayı buzdolabından çıkardıktan sonra kedinizin soğuk sevmediğini biliyorsanız çok az mikrodalgada ısıtarak verebilirsiniz.
Eski ve Yeni Kedi Mamasını Birbirine Karıştırmayın
Kedinizin kasesinde ya da saklama kabında çok az kalan mamayla yeni mamayı karıştırmamalısınız. Eski mamayı ne kadar uygun koşullarda saklasanız da yeni bir mama kadar taze olamaz. Kediniz eskiyle karışmış mamayı ayırt edecek kadar hassastır.