Diyabet yalnızca insanlarda değil, kedilerde de yoğun bir şekilde görülüyor. Çoğu kedi diyabeti, insanlarda olan Tip 2 diyabet olarak adlandırılan diyabete benzer. Bu durum, kilo yönetimi ve yapılan diyetin, hastalığın ilerlemesinde ve kontrol altına alınmasında önemli faktörlerin olduğuna işarettir.
Kedi Diyabetinin Temelleri
İnsülin, pankreastaki özel hücreler tarafından üretilir. Mesela yemekten sonra kan şekeri yükseldiğinde kan dolaşımına salınır. Daha sonra kullanılmak üzere depolanana hücrelere girmesine izin verir. Kedilerde Tip 2 diyabet olduğunda, hücreler insüline yeterince yanıt vermemekte ve bu da kronik olarak yüksek kan şekerine yol açmaktadır. Bununla beraber pankreas daha fazla insülin üreterek tepki verir. Bu sebeple organ git gide yıpranır ve kedinin hayatta kalmak için insülin enjeksiyonlarına ihtiyacı olacaktır.
Obezitenin Diyabetteki Rolü
Kedilerde diyabete neden olan önemli sebeplerden biri obezitedir. Yağ hücreleri, insüline daha az duyarlı hale getiren hormonlar üretir. Kediler çok fazla beslenmezlerse ve normal kilolarında kalırlarsa, kedi diyabetinin önüne geçilebilir. Kedi diyabetinde erken teşhisle tedavi erken başlarsa, kilo kaybı kedinin diyabetinde hastalığın ilerlememesini, durmasını sağlayabilir. Diğer bir deyişle, diyabetik olan bir kedi başlangıçta insülin enjeksiyonlarına ihtiyaç duyarken, yeterli kilo verilip, uygun bir diyet uygulanırsa bu enjeksiyonlara gerek kalmayabilir.
Diyabetik Kediler İçin En İyi Mama
Karbonhidrat açısından zengin olan yemekler yemek, kan şekeri seviyesinde ani yükselmelere sebep olur ve bu da kedinin insülin talebini arttırır. Diyabeti olan kedi için karbonhidrat bakımından düşük olan yiyecekler bu talebi azaltır. Kediler kalorilerinin çoğunu hayvansal proteinlerden almalıdır. Kalorilerinin %50’si proteinden ve %40 ‘ı yağdan gelen mamalar arayın. Diyabetik kediler, %10’dan az karbonhidrat içeren yiyeceklerle iyi geçinir, bu oran bazen %5’in altına inebilir.
Konserve mama en iyisidir. Büyük miktarda karbonhidrat, öğütmek için gerekli bir bileşendir. Bu sebeple, kuru mamalar, diyabetik kedilerin çoğunun ihtiyaç duyduğu düşük karbonhidrat içeriğiyle yapılmaz. Bazı konserve mamalar ise hiç karbonhidrat içermez.
Birçok konserve mama, diyabeti olan kediler için uygun içeriğe sahiptir. Kediniz konserve mama yemiyorsa veteriner hekim kontrolünde diyabetini kontrol altında tutacak özel olarak tasarlanmış düşük miktarda karbonhidrat seviyesindeki kuru mamalar tercih edebilirsiniz.
Mama çeşidinin dışında kedinizin yediği mama miktarı da önemlidir. Özellikle obez kediler kilo vermeyi teşvik edecek kadar yemelidir. Olması gereken vücut ağırlığına erişene kadar yüzde 1’lik hedef kediler için idealdir. Diyabeti tetiklemeyecek bir şekilde besleyerek kilo kaybı sağlanabilir.
Diyabetik kedilerde yemek yeme belirli bir düzene göre olduğundan dolayı, mamalarının tadının güzel olması da önemli bir unsurdur. Birçok kedi maması neyse ki lezzet bakımından güzel ve diyabeti olan kediler içi uygundur. Bu durumda kedinizin severek yediği mamayı kolaylıkla bulabilirsiniz.
Diyabetik Kediler Nasıl Beslenir?
Diyabetik kedilerde beslenme konusu, özellikle insülin kullanıyorsa düzenli bir şekilde olmalıdır. Kedilere her gün aynı saatte, aynı miktarda mama verilmelidir. Karbonhidrat bakımından düşük, protein açısından yüksek olan besinlerden kurutulmuş tavuk, sığır eti, somon, ton balığı diyabetik kediler için iyi bir seçenektir. Düzenli yemek zamanlarında problem yaratıp, iştahını bozuyorsa kedinize ödül maması vermeyi bırakın. Bununla birlikte, diyabetik kedinizin insülin kullanımı ve dozunda veteriner hekiminize danışmadan herhangi bir değişiklik yapmaktan kaçının. Diyet ve insülin seviyeleri, diyabet yönetiminde hassas noktalardır. Birinde yapılan değişim, kedilerdeki kan şekeri seviyesini korumak için diğer faktörler de değişim gerektirir.